wtorek, 16 sierpnia 2011

Praktyczne porady



Test zaprawy
Czy na pewno zaprawa do murowania została dobrze przygotowana? Łatwo to sprawdzić: dobrze przygotowana zaprawa murarska bez względu na rodzaj składników nie ścieka z kielni i nie odpada kawałkami. Zsuwa się kulistą porcją, nie pozostawiając na kielni smug.




















źle
Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki
dobrze
Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki
dobrze
Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Wyważanie kielni
Kielnia to narzędzie służące do rozkładania i zagarniania zaprawy w czasie murowania oraz do jej nanoszenia podczas tynkowania. Ma bardzo przemyślaną formę, która jest wynikiem wielowiekowych doświadczeń pokoleń murarzy. Jednak żeby można nią było pracować wygodnie i bez zmęczenia przez cały dzień, musi być odpowiednio wyważona. Sprawdza się to, układając kielnię na palcu wskazującym, tak jak na rysunku. Dobra kielnia powinna się wówczas utrzymywać w stanie równowagi. To bardzo proste doświadczenie najlepiej przeprowadzić w momencie zakupu narzędzia, uniknie się wtedy korygowania błędów producenta.





Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Przełamywanie cegły

Podczas wznoszenia muru często się okazuje, że trzeba skrócić cegły do odpowiednich wymiarów. Jak to zrobić, żeby powierzchnia przełamania była równa? Cegłę trzymamy tak, aby miejsce przełamania znalazło się na środku dłoni. Następnie uderzamy w to miejsce ostrym końcem młotka murarskiego. Uderzenia powinny być lekkie i wykonywane kolejno na każdym boku. Gdy powstanie nacięcie, uderzamy coraz silniej w tych samych miejscach, dopóki cegła się nie przełamie.
 





Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Tanie rusztowanie
Przyzwoite, składane stojaki rusztowań murarskich można kupić w prawie każdym supermarkecie. Ale trzeba za nie zapłacić. Dlatego warto wiedzieć, jak je wykonać samodzielnie z materiału znajdującego się na budowie. Drewniane kozły, czasami nazywane kobyłkami, powinny mieć wysokość od 100 do 150 cm, a długość o około 20% większą od wysokości (odpowiednio 120-180 cm). Rozstaw nóg u podstawy nie może być mniejszy od 60 cm. Ale, żeby stabilność stojaka była rzeczywiście duża, zaleca się zwiększyć tę odległość do 100 cm. Belka główna powinna być wykonana z kantówki o przekroju 120 x 120 mm, natomiast nogi z bali 76 x 76 mm. Oczywiście nie wolno zapomnieć o ukośnych zastrzałach, które wykonuje się z desek grubości 25 i 32 mm. Konstrukcja kozłów musi być solidna i bezpieczna, ponieważ na niej oparty będzie podest obciążony cegłami, zaprawą i... murarzem.





Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz